Verzorging en Kweek:

 

Verzorging:

Duitse Reuzen zijn grote en erg rustige dieren. Ze hebben een zeer sociaal karakter. 

De dieren zijn door hun omvang ook wel gevoelig voor diverse aandoeningen. Een goede verzorging is dus cruciaal. De dieren moeten eerst en vooral beschikken over voldoende ruimte. Zoals eerder aangegeven is min 1.2m² een must.  Naast deze ruimte krijgen alle reuzen hier de kans om ook enkele uren per week in de losloopweide vrij te huppelen. Zo behouden de dieren soepele gewrichten en een optimale conditie. Ze hebben zo ook de kans om wat extra groenvoer ( gras ) te eten. De bodem van de losloopweide is voorzien van een draad. Zo kunnen ze zich niet ingraven en kunnen ook de nagels was slijten. 

 

Alle dagen vers hooi en water, samen met een proper verblijf is een basis. Voor de voeding maken we een mengeling van Haver, groenvoer, en onderhoudsbrokken van Havens. Vaak vullen we deze aan met een sportmengeling van paarden.

Voor het hooi gebruiken we zelf geteeld hooi van veldgras ( Paardenmengeling) Deze zijn voorzien van extra natuurlijke kruidensoorten. De kruidensoorten vormen een natuurlijke aanvulling ter ondersteuning van hun afweersysteem.

We voorzien ook dagelijks groenvoer in de vorm van wortelen, en loof van groenten. 

Onderhoudsbrokken van Havens tellen we 20g/kg konijn per dag. De dieren worden ook maandelijks gewogen om zo hun conditie te monitoren.

 

Kweek:

Tijdens de rui augustus tot eind september proberen we de dieren extra in de gaten te houden. Dit is ook de minst goede periode om te kweken. Dieren in de rui staan minder open voor de kweek! Rammen zullen luier zijn en voedsters zullen zich minder goed laten bevruchten.

Kweken doen we enkel met rammen van min 8.5kg en voedsters ook min 7kg. Worden de dieren te zwaar zal de kweek ook moeizaam verlopen. Duitse reuzen zijn moeilijke dieren om te kweken. De nesten zijn niet altijd erg groot. meestal tussen 4 en 8 jongen. Zorg voor een optimale conditie van de dieren. Juiste gewicht en conditie is noodzakelijk om de kweek een goed resultaat te geven. 

Zet de voedster meermaals bij de ram. om de 2 dagen tot de dekking heeft plaatsgevonden. Niet alle Duitse reuzen mannen vallen van de voedster na de dekking. Vaak blijven ze gewoon hangen, ze zijn wat luier van aard. Vandaar is het moeilijk te zien of ze gedekt is. U zal zien dat de voedster zich na enige tijd zal verzetten tegen de ram. De voedster laat zich ook niet altijd dekken. De Voedster zal zich na enige tijd verzetten tegen de ram! Dan kunnen we zeggen dat ze drachtig is. Laat de voedster dan ook verder rustig in haar verblijf. De week voor de vermoedelijke werpdatum, kan u de hokken nog een keer goed schoon maken. Erna kan u beter de voedster gerust laten.

Als de jongen het nest verlaten zorg dan onmiddellijk voor een goede reiniging van het hok. Slechte hygiëne ligt aan de basis van veel problemen bij jonge dieren. Laat de voedster 6 / 8 weken bij de jongen. Als u de jongen speent, verplaats de moeder. Het zorgt voor veel minder stress bij de jongen. Ze blijven nl in hun vertrouwde omgeving. Na 8 / 10 weken zijn de jongen klaar om te verhuizen.

 

Hoe konijnen groeien

Net zoals mensen groeien konijnen ook gedurende hun leven, mensen groeien tot ongeveer 18 jaar. Gelukkig is dat bij konijnen niet zo anders zou dat betekenen dat konijnen hun hele leven lang zouden door blijven groeien. Maar wanneer stopt dat lieve kleine konijntje precies met groeien? In dit artikel gaan we daar verder op in.

Een konijn is na circa 8 tot 9 maanden volgroeid, dit hangt van het konijnenras af. Zo zijn de kleine rassen eerder volgroeid dan de grotere rassen. In de eerste paar weken is de groei van een konijn het grootst.
Dat is ook logisch want een pas geboren konijn is circa 8 centimeter lang. Na drie weken is het konijn al ongeveer gegroeid tot 20 centimeter, dit loopt bij de diverse konijnenrassen aardig gelijk op.
In de hieronder getoonde grafiek kun je zien hoe de groei van een konijn zich ontwikkeld, de cijfers geven het aantal maanden aan. Bron: Konijnen houden.nl

Voer de jongen de eerste 10 weken opfokbrok en hooi. Schakel daarna over na een goed gevarieerd dieet. Zoals eerder aangegeven bestaat een goed dieet uit:

Onderhoudsbrok

Hooi

Groenvoer of bv wortelen

Paardenmengeling

Gerst of haver

Gras

Luzerne blok.

 

Omgaan met Hitte:

Konijnen kunnen beter tegen de koude als tegen de warmte. Als de omgevingstemperatuur de lichaamstemperatuur overstijgt krijgt het dier het erg moeilijk. Zorg dus tijdens de warmste tijd van het jaar voor afkoeling. Wij gebruiken nogal eens waterflessen vanuit de vriezer om de dieren af te koelen. Ook in de open weide met ingegraven buizen bied afkoeling.